Paleleeko sisällä, vaikka lämpömittari näyttää +24 astetta? Vedon tunne saa huoneilman tuntumaan jopa asteita viileämmältä, kuin se todellisuudessa on.

Vedon tunteen vuoksi taloja lämmitetään monesti liikaa ja lämmitysenergiaa menee hukkaan. Kun vedon tunne saadaan minimoitua, huoneilmaa pystytään pitämään hieman viilempänä, mikä tarkoittaa suoraa säästöä lämmityslaskussa. Yhden asteen lasku sisälämpötilassa tarkoittaa jopa viiden prosentin säästöä lämmityskuluissa.

Vetoa voi tulla kaikista rakennuksen raoista, kuten ovista, ikkunoista ja rakenteiden raoista. Mistä vedon tunne sisätiloissa voi johtua ja miten vetoa saa vähennettyä?

1. Ilmanvaihto ei toimi oikein ja korvausilmaa tulee vääristä raoista

Puutteet ilmanvaihdossa on yksi tyypillinen syy vedon tunteeseen sisällä. Jos ilmaa poistuu, mutta korvausilmaa ei tule tilalle tuloilmaventtiilien kautta riittävästi, korvausilma pyrkii sisälle rakenteiden raoista läpi. Vääristä raoista tuleva korvausilma aiheuttaa helposti vedon tunnetta, tunkkaista sisäilmaa ja jopa kosteusvaurioita.

Jos sisätiloissa tuntuu vetoa, kannattaa tarkistaa, mistä ilmaa tulee ja menee ja kuinka paljon. Kun ilma tulee sisään asianmukaisesti esimerkiksi ikkunan karmissa olevan korvausilmaventtiilin kautta, tuloilma ehtii lämmitä ikkunan välissä hetken. Jos ilma virtaa suoraan rakenteiden läpi, se on yleensä kylmempää ja epäpuhtaampaa.

Kun huolehditaan, että esimerkiksi ikkunoissa tai seinissä on puhdasta tuloilmaa varten riittävästi korvausilmaventtiileitä, vääriä ilmarakoja voidaan ryhtyä tiivistämään ja korjaamaan.

2. Rakenteet, ovet ja ikkunat falskaavat kylmää ilmaa

Tyypillisiä paikkoja, mistä lämpö karkaa, ovat ovet, ikkunat ja muut rakenteissa olevat raot. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet tulisi tarkistaa vuosittain. Tiivisteet heikkenevät ajan saatossa, eivätkä ne enää hoida asiaansa oikein. Siksi vanhojen ikkunoiden karmeista usein vetää niin, että verhot heiluvat.

Jos ovi tai ikkuna on jo aikansa elänyt eikä tiivisteiden uusimisella enää saada parannettua tiiveyttä, on aika harkita ovien ja ikkunoiden uusimista. Ovi- ja ikkunaremontilla saadaankin monesti parannettua rakennuksen energiatehokkuutta, kun vedon tunne vähenee.

Tyypillisesti vetoa aiheuttaa myös lattian ja seinän välissä oleva rako. Myös tämä kannattaa tiivistää esimerkiksi ilmansulkupaperilla, jotta lattian rajassa ei vetäisi.

3. Huonosti eristetyt ikkunapinnat hohkavat kylmää

Ei niinkään vetoa, vaan vedon tunnetta aiheuttaa kylmää hohkavat ikkunapinnat. Vanhat, heikosti lämpöä eristävät ikkunapinnat saavat aikaan vedon tunteen, kun kylmyys pääsee sisälle ikkunan läpi.

Korvaamalla vanhat, heikon lämmöneristyskyvyn omaavat ikkunat uusilla, energiatehokkaammilla ikkunoilla, erityisesti ikkunoiden läheisyydessä on miellyttävämpi oleilla. Mitä enemmän ikkunoita on tai mitä suurempi ikkunapinta-ala on, sitä suurempi vaikutus huoneen lämpötilaan ikkunoilla on.

Milloin vedon tunteen vähentämiseen kannattaa tarttua?

Tänään, koska vedon tunne sisällä aiheuttaa viileällä säällä jatkuvaa energianhukkaa. Selvitä, miksi sisällä vetää ja suunnittele korjaavat toimenpiteet. Jos ratkaisu on korvata vanhoja ovia tai ikkunoita uusilla, autamme sinua mielellämme oikeiden ovien ja ikkunoiden valinnassa. Suoraan varastostamme saat laajan valikoiman uusia ovia ja ikkunoita, jos ovi- tai ikkunaremontilla alkaa olla jo kiire.

Muista, ettei kaikkea tarvitse tehdä kerralla, vaan voit aloittaa pienissä erissä kriittisimmistä korjauskohteista!