Ikkunaremontista haaveilevalle on tarjolla tänä päivänä hurja valikoima erilaisia ikkunoita ja eri valmistajia. Ennen kuin pääsee tilaamaan ikkunoita tai pyytämään tarjouksia, pitää valita ikkunoiden materiaali. 

Suosituin ikkunarakenne on puurunkoinen ikkuna, jossa on ulkopuolella alumiinivuoraus. Perinteistä ilmettä hakeville kiinnostavin vaihtoehto on puuikkunat. Uusien materiaalien testaaja voi kiinnostua myös muovi-ikkunoista.

Alla vertailun avuksi hieman lisätietoa eri ikkunamateriaaleista.

Säänkestävä puu-alumiini-ikkuna on suosituin ikkunarakenne

Suosituin ikkunarakenne Suomessa on puualumiini-ikkuna, jossa ikkunan runko ja sisäpuoli ovat puuta ja ulkopuolella on alumiinivuoraus. Alumiini tekee ikkunasta lähes huoltovapaan, koska alumiini kestää vaihtelevia pohjoisia sääolosuhteita erittäin hyvin. Puualumiini-ikkunoiden tärkeimmät huoltotoimenpiteet ovat säännöllinen pesu, tiivisteiden vaihto ja tarvittaessa puuosien huoltomaalaus.

Eri valmistajien ikkunoiden alumiiniprofiilit poikkeavat hieman toisistaan. Rauhallisimman lopputuloksen talon julkisivuun saat, kun yhdellä seinustalla olevat ikkunat ovat keskenään samannäköisiä. Alumiini kuitenkin näkyy parhaiten läheltä tarkasteltuna, joten ulkonäöllisesti alumiiniprofiilia suurempi merkitys on ikkunan pieliin asennettavilla pielilistoilla eli smyygilaudoilla. 

Puu-alumiini-ikkunassa yhdistyy puurungon kestävyys ja alumiinin huolettomuus. Alumiinivuoraus tekee ikkunoiden ulkopuolesta lähes huoltovapaan, ja sisäpuolen puupintoja pystyy tarvittaessa korjaamaan ja käsittelemään haluamallaan tavalla. 

Tutustu ja laske hinta Hämeenkyrön ikkunatehtaan valmistamille mittatilausikkunoille:

Tai tilaa ikkunat suoraan varastosta >>

Puuikkunoilla energiatehokkuutta perinteiseen taloon

Kun halutaan vaalia talon perinteistä ilmettä, puuikkunat ovat erinomainen valinta. Puuikkunat pysyvät hyvänä pitkään, kun niistä pidetään huolta. Puu-ikkunoita huolletaan muuten samalla tavalla kuin alumiinivuorattuja ikkunoita, mutta ne vaativat omistajaltaan ahkerampaa tarkastelua ja säännöllistä huoltomaalausta.

Vanhat puuikkunat ovat kestäneet hyvällä pidolla vuosikymmeniä käyttöä, joten puuikkunoiden valitsemista ei kannata pelätä liikaa. Etenkin ikkunoiden ulkopuoli vaatii vain enemmän tarkastelua ja huoltoa, ettei esimerkiksi lahovaurioita pääse syntymään. Puuikkunat tuleekin huoltomaalalta aina tarpeen tullen.

Puuikkunoissa on sama, jämäkkä rakenne kuin alumiinivuoratuissa kilpailijoissaan. Niistä vain puuttuu ulkopuolen alumiinivuoraus. Uudet puuikkunat parantavat talon energiatehokkuutta ilman, että talon ilme muuttuu liikaa ikkunoiden vaihdon myötä.

Laske hinta Hämeenkyrön ikkunatehtaan valmistamille puuikkunoille:

Markkinoiden uusi tulokas: muovi-ikkunat

Markkinoilla on ollut jo tovi myös muovi-ikkunoita eli PVC-ikkunoita, jotka ovat hinnaltaan monesti puurakenteisia edullisempia. Muoviset ikkunat jakavat mielipiteitä, koska muovia on huomattavasti hankalampi korjata kuin puuta, eikä muovia pidetä kaikkein ekologisimpana tai kestävimpänä materiaalina.

Nykyisin markkinoilla olevat muovi-ikkunat ovat kaiketi kestävämpiä ja paremman näköisiä kuin edeltäjänsä. Muovi-ikkunaa ei äkkiä katsottuna erota alumiinivuoratusta ikkunasta, eikä sisäpuolikaan välttämättä kauempaa katsottuna eroa puusta. Vaikka muovilaadut ovat olleet aiemmin hauraampia, monet valmistajat myöntävät nykyään muovi-ikkunoille pitkän takuun.

Siinä missä varman päälle pelaaja luottaa puurunkoisiin ikkunoihin, uusien innovaatioiden testaaja saattaa innostua testaamaan PVC-ikkunoita. Muovi-ikkunat voivat olla oikea ratkaisu myös silloin, kun ikkunan on oltava huoltovapaa ja edullinen.

Lue lisää mittatilausikkunoiden tilaamisesta