Uusien ikkunoiden tilaaminen on iso päätös. Ikkunat ovat taloudellisesti iso investointi, ja niillä on suuri vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen ja ulkonäköön. Tavalliselle omakotiasujalle ikkunoiden ostaminen voi olla jännittävä ja monimutkainen tehtävä. 

Kuinka energiatehokkaat ikkunat tarvitset? Mihin kannattaa valita avattava ja mihin kiinteä ikkuna? Mitä materiaalia ikkunoiden kannattaa olla? Tässä sinulle tietoa ikkunoiden valinnan tueksi!

Ikkunan materiaali: säänkestävää alumiinia vai perinteistä puuta?

Suomessa suosituin ikkunarakenne on puu-alumiini-ikkuna. Ulkopuolelta alumiinivuorattu ikkuna kestää erinomaisesti pohjoisia, vaihtelevia sääoloja. Alumiinille ei tarvitse tehdä käytännössä muuta kuin puhdistaa ne ikkunoiden pesun yhteydessä, joten alumiini-ikkunat ovat ulkopuolelta lähes huoltovapaat. Maalattu alumiini kestää ikkunoiden käyttöiän verran tuulta, tuiskua ja auringon paahdetta. 

Esimerkiksi vanhoihin taloihin, joissa halutaan vaalia talon perinteistä ilmettä, valitaan usein puuikkunat. Jos vanhat ikkunat alkavat olla tiensä päässä, uusilla puuikkunoilla saadaan parannettua talon energiatehokkuutta ilman, että talon ilme muuttuu liikaa. Puuikkunat vaativat omistajaltaan kuitenkin enemmän valppautta kuin alumiinivuoratut. Etenkin ulkopuolen maalipinnan kuntoa tulee tarkkailla säännöllisesti, ettei lahovaurioita pääse syntymään. Puuikkunoita kannattaakin huoltomaalata ulkopuolelta aina tarvittaessa.

Runkomateriaalina puu on kestävä ja tarvittaessa helposti korjattavissa. Oli ikkunan ulkopuolella alumiinia tai ei, sisäpuolen puupintoja pystyy tarvittaessa maalaamaan ja käsittelemään haluamallaan tavalla. 

Lue lisää puu-, alumiini ja muovi-ikkunoiden eroista >>

Ikkunatyyppi: avattava MSEA-ikkuna vai kiinteä MEKA-ikkuna?

Ikkunat ovat yleensä avattavia MSE-ikkunoita tai kiinteitä MEK-ikkunoita. Lyhenteen perään lisättävä A-kirjain kertoo yleensä alumiinivuorauksesta, mutta myös alumiini-ikkunasta voidaan käyttää lyhenteitä MSE tai MEK.

Avattava kolmelasinen MSE- tai MSEA-ikkuna on yleisimmin käytetty ikkunatyyppi. Ikkunassa on ulkopuolella yksi lasi ja sisäpuolella kahdesta lasista koostuva eristyslasielementti. Eristyslasielementin sisällä on yleensä argon-kaasu, joka parantaa ikkunan lämmöneristyskykyä. Jos ikkuna tulee tilaan, jota tarvitsee tuulettaa, avattavaan ikkunaan kannattaa yhdistää tuuletusikkuna tai tilata pieni ikkuna tuuletusmekanismilla.

Kiinteitä MEK- tai MEKA-ikkunoita käytetään tiloissa, joissa ikkunoita ei ole tarvetta saada auki. Yksi kiinteiden ikkunoiden etu on niiden vaivattomuus: jos avattavassa ikkunassa on aina neljä pestävää pintaa, kiinteässä tarvitsee pestä vain kaksi. Nykyään paljon käytetyt isot, jopa lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat ovat yleensä kiinteitä, koska kiinteillä ikkunoilla saavutetaan parempi U-arvo eli lämmöneristyskyky. Kiinteät ikkunat ovat yksinkertaisen rakenteensa ansiosta myös edullisempia kuin avattavat.

Tilaa ikkunat 
suoraan varastosta >>
tai mittatilauksena >>

Ikkunan lämpöarvo eli U-arvo 

Uudet ikkunat kannattaa valita talosi yleisen lämmöneristyskyvyn mukaan. Jos lämpö karkaa talostasi heikosti eristetyn yläpohjan kautta, erittäin energiatehokkailla ikkunoilla ei saavuteta juurikaan hyötyä. Jos taas rakennat talostasi mahdollisimman energiatehokasta, kannattaa siihen valita ehdottomasti myös mahdollisimman energiatehokkaat ikkunat.

Rakensit uutta tai remontoit vanhaa, uusien ikkunoiden U-arvo saa olla korkeintaan 1,0. 

Monesti vanhempaan taloon riittää tavalliset kolmelasiset eli 3K-ikkunat. HIT-Nordicin avattavan puualumiini-ikkunan U-arvo on 0,96 ja kiinteän ikkunan 0,9. 

Jos teet talostasi mahdollisimman energiatehokasta, kannattaa valita pienemmän U-arvon ikkunat. Esimerkiksi HIT-Nordicin mallistossa on avattavia ECO-ikkunoita ja kiinteitä ECO-ikkunoita, joiden U-arvo on noin 0,8 W/m²K.

Monesti ajatellaan, että esimerkiksi puolilämpimälle kuistille tai vapaa-ajanasuntoon, joissa harvemmin oleillaan talvella, kannattaa hankkia kaksilasiset mökki-ikkunat. Hintaero kaksi- ja kolmelasisten ikkunoiden välillä on usen niin pieni, että suosittelemme harkitsemaan kolmelasisten ikkunoiden hankkimista. Jos tilan eristystä halutaankin parantaa myöhemmin, ikkunat ovat jo valmiiksi tarpeeksi lämpimät. Ikkunoiden elinkaari kun on yleensä jopa vuosikymmeniä.

Lue lisää ovien ja ikkunoiden U-arvosta >>

Kotimaiset HIT-Nordic ikkunatyypit

Kun tilaat kotimaiset, pohjoisiin olosuhteisiin suunnitellut mittatilausikkunat itse ikkunaverkkokaupastamme, saat ne erittäin edulliseen hintaan. Käy laskemassa hinta ja suunnittelemassa omat ikkunasi!

Avattava ikkuna HIT-Nordic ALU >>
Avattava matalaenergiaikkuna HIT-Nordic ECO >>
Kiinteä ikkuna HIT-Nordic KIINTEÄ >>
Kiinteä matalaenergiaikkuna HIT-Nordic KIINTEÄ ECO >>
Puuikkuna HIT-Nordic PUU >>
Puuikkuna aidolla puuristikkojaolla HIT-Nordic Aitor >>

Lue lisää mittatilausikkunoiden tilaamisesta