Uudet ikkunat huurtuvat, onko niissä jotain vikaa? Moni ihmettelee ikkunoiden vaihdon jälkeen huurtuvia laseja. Pahimmillaan huurtuminen on syksyisin ja keväisin, kun ilmankosteus on kova ja lämpötila vaihtelee nopeasti. Ikkunat huurtuvat tai jopa jäätyvät ulkopuolelta tai lasien väliin kertyy kosteutta.

Mistä ikkunoiden huurtumisessa on kyse? Onko huurtuva ikkuna viallinen? Miten huurtuminen voidaan estää?

Mistä ikkunoiden huurtuminen johtuu?

Ikkunoiden huurtumisessa on kyse yksinkertaisesta fysikaalisesta ilmiöstä: ilmankosteus tiivistyy eli kondensoituu ikkunan pinnalle. Samasta ilmiöstä on kyse, kun kylmä juomalasi huurtuu helteessä tai kylpyhuoneen kylmävesiputket huurtuvat suihkun aikana.

Yksinkertaistetusti ikkunoiden huurtuminen on mahdollista, kun 

a) ilmankosteus on riittävän korkea
b) lasi on kylmempi kuin ilma.

Siksi huurtumista tapahtuu eniten syksyisin ja keväisin, kun ilmankosteus on korkea ja lämpötilavaihtelu nopeaa.

Tarkemman syyn ikkunoiden huurtumiseen voi selvittää vasta kun tiedät, mikä ikkunan laseista huurtuu ja kummalta puolelta. 

Onko huurre ulkopuolella, ikkunoiden välissä vai sisäpuolella? Kun tiedät, mikä laseista huurtuu, saat selvitettyä huurtumisen syyn.

Ikkuna huurtuu ulkopuolelta

Jos huuru on ikkunan ulkopuolella, ei hätää. Kyseessä on normaali ja ikkunan kannalta harmiton ilmiö, joka lähestulkoon kuuluu energiatehokkaisiin ikkunoihin. 

Ikkuna päästää lävitseen niin vähän lämpöä, että uloin lasi on kylmä. Jos ikkuna on kylmempi kuin ulkoilma, ulkoilmassa oleva kosteus tiivistyy sen pinnalle. Hurjimmillaan kosteus voi jopa jäätyä lasiin kuin auton ikkunaan. 

Ilmiö on ärsyttävä, mutta onneksi harmiton. Lasin ulkopuolen huurtuminen kertoo lähinnä, että ikkuna eristää lämpöä hyvin. Ikkunan ulkopuolen huurtumiseen tai jäätymiseen vaikuttaa toki myös olosuhteet ulkona. Onko ikkuna järvelle päin, mistä nousee kosteutta erityisen paljon? Lämmittääkö auringonpaiste nopeasti ilman, mutta ei varjoon jäävää ikkunaa?

Ikkunoiden väli huurtuu

Jos lasien välissä on huurua, ikkunoiden väliin pääsee todennäköisesti kosteaa ja lämmintä sisäilmaa. Tarkista sisäpuitteen tiiveys. Onko tiiviste ehjä?  Sulkeutuuko ikkuna kunnolla? Kokeile saada sisäpoka mahdollisimman tiiviiksi ja tarkkaile, väheneekö huurtuminen.

Joskus ongelman aiheuttaa ulkopuitteen tuuletusraon puuttuminen tai tukkeutuminen. Siinä missä sisäpokan on oltava tiivis, ulkopokan kuuluu hengittää. Ikkunan ulkopuolen alumiinissa on tuuletusraot, jotta ikkunoiden väliin päätyvä kosteus tuulettuu pois. Jos rako on tukittu, kosteus ei pääse tuulettumaan ulos, vaan huurustuu lasin pinnalle.

Joskus kyse voi olla väärin säädetystä ilmanvaihdosta, jolloin sisätila on ylipaineinen. Tällöin paine pyrkii ulos kaikista mahdollisista raoista, ja päätyy myös ikkunoiden väliin.

Ikkunan sisäpuoli huurtuu

Talon sekä ihmisten terveyden kannalta on kaikkein huonoin vaihtoehto, jos oleskelutilojen ikkunat huurtuvat sisäpuolelta. Sisälasin huurtuminen sisäpuolelta viestii yleensä liiallisesta ilmankosteudesta ja/tai liian heikosta ilmanvaihdosta. Riittävästä ilmanvaihdosta on tärkeää huolehtia, koska ikkunoiden huurtuminen ei ole pahin ongelma, jonka huono ilmanvaihto saa aikaan. Varmista, että korvausilmaa tulee riittävästi. 

Jos huoneen ilmanvaihto on kunnossa eikä ilmankosteus ole liiallinen, ikkunan sisäpinnan huurtumista voi aiheuttaa myös se, että ilma seisoo ikkunan kohdalla. Joskus huurtumisen voi aiheuttaa ihan vain ikkunan edessä olevat verhot tai huonekalut, jotka estävät ilman vaihtumisen ikkunan pinnalla.

Onko ikkuna viallinen, jos se huurtuu?

Näiden tietojen valossa, yleensä ei. Ulkopuolen huurtuminen on kasvaneen energiatehokkuuden mukanaan tuoma harmi, ja sisäpuolen huurtuminen viittaa ilmanvaihdon ongelmiin. Ikkunan väliin kertyvä kosteus voi olla huonojen sisäpuitteen tiivisteiden tai tukittujen ulkopuitteen tuuletusaukkojen syytä. 

Toivottavasti sait näistä tiedoista apua mahdollisen ongelman selvittelyyn!

Onko sinulla tarve vaihtaa ikkunoita energiatehokkaampiin? Jos tarvitset uusia ikkunoita, selaa heti varastostamme toimitettavissa oleviin ikkunoihin tai tilaa uudet ikkunat mittojen mukaan!