Markkinoilla on valtava määrä erilaisia ulko-ovia. Lämpöarvo, ulkonäkö, mitat ja oven lisävarusteet vaativat oven ostajalta perehtymistä. Etenkin, kun eri valmistajien mallistoista löytyy ulkonäöltään ja rakenteeltaan hyvin identtisiä ovia eri nimillä. 

Yksi asia, joka ulko-oven ostopäätökseen vaikuttaa, on tietenkin oven hinta. Mitkä seikat vaikuttavat yleensä oven hintaan, ja minkä hintainen ovi kannattaa ostaa?

Tämä artikkeli auttaa sinua pohtimaan asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon uutta ulko-ovea valitessa!

Ulko-oven energiatehokkuus – millaisen U-arvon ovi kannattaa valita?

U-arvo on näppärä vertailuarvo ulko-ovea valitessa. Asuinrakennuksen ulko-oven U-arvon tulee olla alle 1,0. Mitä pienempi arvo on, sitä paremmin eristetty ovi on.

Ulko-oven U-arvo kannattaa valita oman talon lämmöneristystason mukaan mukaan. Mitä energiatehokkaampi talo on, sitä pienemmän U-arvon ovi kannattaa valita. Uusiin, hyvin eristettyihin taloihin suositellaan ulko-ovea, jonka U-arvo on jopa noin 0,7. Esimerkiksi kaikki Päijänne-ovien ovet sekä Kaskipuun thermo-ovet eristävät lämpöä erittäin hyvin. Päijänne-ovissa ja Kasken themo-ovissa on tuplatiiviste ja ovilehden paksuus on 86-90 mm.

Vanhassa talossa lämpö karkaa monesti heikosti eristetyn yläpohjan tai seinien kautta. Tällöin matalaenergiaovella ei saada juurikaan säästöä lämmityskuluihin, vaan ovelle riittää isompikin U-arvo. Kevytrakenteen ulko-ovien alle 1,0 U-arvo saavutetaan noin 60 mm ovivahvuudella ja yhdellä tiivisteellä. Esimerkiksi Eduxin eturakenteen ovet sopivat tähän tarkoitukseen, ja ovat hinnaltaan mukavan edullisia.

Vinkki! Jos tilan eristystä on mahdollisesti tarkoitus parantaa lähivuosina, kannattaa kuitenkin valita valmiiksi tarpeeksi lämmin ovi. Hyvin pidetty, laadukas ulko-ovi voi kestää käytössä jopa vuosikymmeniä. Siinä ajassa eristeiden uusiminen voi hyvinkin tulla ajankohtaiseksi.

Ulko-oven ulkonäkö – minkä näköinen ovi talooni sopii?

Ulko-ovi kruunaa talon julkisivun. Oven rakenteen lisäksi kannattaa siis käyttää muutama ajatus myös oven ulkonäölle. 

Parhaiten taloon istuvan oven saat, kun valitset oven istumaan talon rakennusajankohdan tyyliin. Esimerkiksi vanhaan puutaloon, 80-luvun tiilitaloon ja uuteen moderniin taloon voi sopia hyvinkin eri tyyliset ovet.

Ulko-oven värivalinnassa on kaksi helppoa vaihtoehtoa. Haluatko, että ovi sulautuu taloon vai haluatko, että se korostaa sisäänkäyntiä? Valitse talon väriin tai ikkunoihin sointuva väri, jolloin ovi on sulava osa talon rauhallista värimaailmaa.Toinen vaihtoehto on valita hillityn väriseen taloon esimerkiksi punainen tai musta ovi, jolloin ovi tuo talon julkisivuun ryhtiä.

Vinkki! Jos ulkonäön kanssa haluaa ottaa varman päälle, valitse perinteinen kuusiruutuinen ulko-ovi. Se sopii ilmeeltään lähes taloon kuin taloon. Oven ulkonäkö kestää myös erinomaisesti aikaa, eikä se mene koskaan pois muodista.

Oven käyttötarkoitus – tee oven käytöstä helppoa ja sujuvaa

Tarvitseeko ovessa olla ikkuna? Pimeässä eteisessä voi olla ärsyttävää hamuilla katkaisijaa tai riisua kenkiä. Entä tarvitseeko ikkunasta nähdä läpi, vai riittääkö, että ikkunasta tulee sisälle valoa? Etenkin tiiviisti asutuilla alueilla tai tien varressa näkösuojalasilla varustettu ikkuna on ulko-oveen mukava valinta. Tällöin ohikulkijat eivät näe ovesta suoraan sisälle. 

Valitse oven lukitus käyttötarpeen mukaan. Pienen perheen omakotitaloon voi riittää tavalliset lukot, joiden avaimia on helppoa ja halpaa teettää tarvittaessa lisää. Tähän käyttöön sopii hyvin esimerkiksi Abloy Classic- tai Dorma 2021 -avainpesät.

Vuokrakohteeseen kannattaa ehdottomasti valita patenttisuojatut avaimet, joita vuokralainen ei voi teettää tietämättäsi lisää. Tähän käyttöön suosittelemme ehdottomasti Abloy Easy -avainpesiä. Älylukon taas saa auki tarvittaessa jopa etänä, jos esimerkiksi koululaisen avain unohtuu kotiin tai putkimies pitää päästää sisälle.

Riittääkö ulko-oven leveys, vai kannattaako valita oveen avattava levike? Meneekö talon vieressä vilkkaasti liikennöity tie, tarvitaanko oveen parempaa äänieristystä? Jaetaanko posti sisälle saakka, tarvitaanko postiluukkua? Mieti kaikki erityistarpeet, joita juuri teidän käytössänne ovella on nyt tai lähivuosina. 

Ulko-oven koko ja kätisyys

Onko nykyinen ovi sopivan kokoinen, vai olisiko ovea vaihtaessa sopiva hetki leventää tai korottaa ovea? Puurunkoisessa tai hirsitalossa oviaukon koon muuttaminen voi olla mahdollista jopa kohtuu pienellä vaivalla.

Kivi- tai tiilitalossa oven koon muuttaminen on puolestaan isompi urakka. Jos et halua ryhtyä isompaan remonttiin, ole huolellinen ostaessasi uutta ovea. Mittaa nykyisen oven karmien ulkomitta tarkasti, jotta uusi ovi mahtuu varmasti paikalleen.

Toimiiko ulko-oven nykyinen kätisyys, eli onko saranat ovesta kulkemisen kannalta oikeassa laidassa? Kun kätisyys toimii, ovesta kulkeminen on vaivatonta oven sisä- ja ulkopuolella.

Toimitusaika: tarvitsetko ulko-oven heti vai muutaman kuukauden kuluttua?

Seisooko työmaa, ja uusi ulko-ovi tarvitaan heti? Uhkaako innostus oven vaihtoon lopahtaa viikon sisällä? Tutustu heti varastostamme toimitettavien ulko-ovien laajaan valikoimaan. Varastosta toimitettava ovi ennättää perille jopa seuraavan arkipäivän aikana tilauksen tekemisestä. Kaikki valikoimassamme olevat tuotteet ovat myös noudettavissa itse varastomyymälästämme Viitasaarelta.

Jos tarvitset oveesi erikoisempia ominaisuuksia, on yleensä turvauduttava mittatilausoveen. Mittatilausovien toimitusajat riippuu vuodenajasta ja ovien valmistukseen tarvittavien komponenttien saatavuudesta muutamasta viikosta kuukausiin. Oven vaihtoa suunniteltaessa kannattaa siis ehdottomasti ennakoida ja tilata ovi hyvissä ajoin. Talvella tehtailla voi olla hiljaisempaa, jolloin toimitusajat ovat maltillisempia. Kesällä ovea tilatessa kannattaa varautua saamaan uusi ovi vasta syksyllä.

Kakkoslaatua vai priimaa?

Kakkoslaadun ovet houkuttavat monia, koska ne ovat luonnollisesti edullisempia kuin ykköslaadun ovet. Kakkoslaadun ovet ovat aina toimivia ovia, joissa voi olla jokin kosmeettinen haitta. Pidemmällä aikavälillä ykkös- ja kakkoslaadun ovien merkittävin ero onkin tehtaan ovelle myöntämä takuu – tai sen puuttuminen.

Ykköslaadun ovella on aina tehtaan myöntämä tuotetakuu ja suoranapysymistakuu. Jos muutaman vuoden kuluttua oven ostosta ovesta tulee kiero, ykköslaatuisen oven kanssa valmistaja tulee vastaan ja korjaa asian. Kakkoslaadun oven kieroutuessa ostat itse uuden oven. Ykköslaatuisen oven hieman kalliimpi hinta onkin ikäänkuin “vakuutus” ovelle.

Mistä ulko-oven hinta muodostuu?

Ulko-ovien hintahaarukka on muutamasta satasesta muutamaan tonniin. Mistä hinta muodostuu ja mitä hinnasta voi päätellä?

Merkittävin ulko-oven hintaan vaikuttava asia oven rakenne: mitä paremmin eristetty ja jämäkämpi ovi on, sitä enemmän sen valmistaminen maksaa. Umpinainen ovi on nopeampi eli edullisempi tehdä kuin ovi, jossa on useita yksittäisiä ikkunoita.

Myös muut materiaalivalinnat vaikuttavat oven hintaan. Oven pintamateriaalina HDF-levy on merkittävästi edullisempaa kuin jalopuu. Ohuemmalla maalikerroksella saadaan tehostettua tuotantoa ja hintaa alas, kun taas paksumpi kerros kestävämpää maalia nostaa oven hintaa – ja parantaa oven pinnan kestoa. Laadukkaat materiaalit ja huolelliset työvaiheet näkyvät siis väkisin jossain määrin oven hinnassa.

Koska vakiokokoisia ja -värisiä ulko-ovia pystytään valmistamaan tehtaalla mahdollisimman vähäisillä tuotantolinjalle tehtävillä muutoksilla ja ilman ylimääräisiä käsityötä vaativia työvaiheita, niiden hinta on aina erikoiskokoisia ja -värisiä ovia edullisempi. Jos näistä poiketaan, oven hinta nousee. Vakiokokoinen ovi valkoisena onkin yleensä kaikkein edullisin valinta.

Vinkki! Ulko-ovea ei kannata valita ainoastaan hinnan perusteella. Käytetään esimerkkinä tilannetta, jossa hyvin eristettyyn omakotitaloon uusitaan ulko-ovi. Ovi on kovassa käytössä talon pääovena. 

Tehdään karkea oletus, että 1000 euroa maksava erinomaisesti eristetty ovi pikkasen paremmilla lukoilla ja kahvoilla kestää käytössä 20 vuotta, ja 500 euroa maksava, edullisimmalla lukolla ja kahvalla varustettu kevyempi ovi kestää hyvänä 10 vuotta. Molemmissa tapauksissa oven hankintahinta tekee 50 euroa per käyttövuosi. 

Jos lasketaan lisäksi mukaan kalliimmalla, paremmin eristetyllä ulko-ovella saavutettu säästö sähkölämmitteisen talon lämmityskustannuksissa, kalliimman oven vuosikulu pienenee, tai parhaimmillaan maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. 

Jos taas edullisempaa ovea joutuu vaihtamaan useammin, asennuskulut huomioiden sen vuosikulu nousee. 

Ole siis huolellinen, että valitset oikeaan kohteeseen oikean oven!

Riittääkö vain etuoven vaihto, vai kannattaako vaihtaa myös muut ovet?

Jos vaihdat etuoven, harkitse samalla myös muiden ovien vaihtoa. Onko takaovi, terassin ovi tai varaston ovi samalla vaihdon tarpeessa? Kun tilaat useamman oven kerralla, säästät rahtikuluissa ja asennus käy sarjatyönä. Saat myös tilattua toisiinsa sopivat ovet näppärästi samalle avaimelle sarjoitetuilla lukoilla.

Katso kaikki